Relatietherapie voorafgaand aan samenwonen of trouwen

Huwelijkslessen

Een paar weken geleden kwam een gedachte naar boven om een programma te ontwikkelen voor tieners, of mensen die willen gaan samenwonen of gaan trouwen. Een programma waarin je leert hoe je kunt daten, waar je op moet letten, en zo die fijne partner kunt krijgen, die je zelf voor ogen hebt. Dat je beslagen ten ijs komt.

Want zeg nou zelf, we worden in veel dingen onderwezen, althans, hoe we een bepaald vak moeten uitoefenen, hoe we moeten solliciteren naar een baan. Maar we worden niet onderwezen in een ander belangrijk hoofdstuk van ons leven. Hoe ga je om met liefde, hoe date je, hoe houd je de relatie op een fijne en gezonde manier in stand.

Deze gedachte kwam bij mij op, omdat ik zoveel mensen uit elkaar zie gaan, en helemaal niet nodig is, als ze van te voren zouden weten hoe ze een relatie op een fijne manier in stand kunnen houden.

En eigenlijk zit daar nog een stap voor. Dat je van te voren zou weten waarop je de ander uitkiest. Want als je dat weet, dan val je niet voor de eerste de beste. Je gaat vallen voor iemand waarbij je de ander uitkiest om zijn of haar kwaliteiten die jij graag terug zou willen zien bij de ander.

Hoe fijn zou het niet zijn, als je daar in onderwezen wordt, om teleurstellingen te voorkomen. Om pijn en verdriet van een verbroken relatie te kunnen voorkomen. Om je onzekerheid de baas te worden als iemand je leuk vindt en daar op een gezonde manier mee om kunt gaan. In plaats van dat de zenuwen door je lijf gieren.

Hier ben ik dus mee aan de slag gegaan, geen idee of het aanslaat, of er mensen bereid zijn dit op te willen pakken. Maar ik hoop het wel, want als je samen hiertoe besluit, dan laat je aan elkaar al iets heel belangrijks zien. Je laat aan elkaar zien dat je het de ander waard vindt dit voor de ander over te hebben. Je laat aan elkaar zien dat je bereid bent tijd en moeite samen in iets te willen steken. Dat je graag wilt weten hoe je er samen een succes van kunt gaan maken.

En dan lees je vanochtend een bericht in de krant. Huwelijkslessen geeft de kop aan. Als relatie therapeut is uiteraard mijn aandacht gewekt. Datgene wat ik een paar weken geleden bedacht, gaat worden toegepast in Egypte. Verplichte lessen die op school gegeven gaan worden. Om voorafgaand aan een huwelijk mee te krijgen, hoe pak je het aan, hoe date je, waar moet je op letten. Hoe communiceer je met elkaar. Hoe bouw je samen!

Durf die stap samen te zetten en plan een paar gesprekken in, die jullie helpen om de relatie waar jullie nu voor staan op een fijne manier vorm kunnen blijven geven. Klik hier voor een afspraak!