Home » Blogs » Emoties herkennen, wat zijn de voordelen?

Emoties herkennen, wat zijn de voordelen?

Elke seconde, de hele dag door, ervaren we emoties. Zelfs tijdens onze slaap. Ze komen en gaan, of we houden ze vast, bijvoorbeeld de angst.

Wat zijn de voordelen van emoties leren herkennen? De voordelen zijn dat door het leren herkennen van je emoties. Je weet wat er in jou zich afspeelt. Hierdoor kun je leren je emoties te reguleren, te benoemen, ze uit te spreken en los te laten.

Emoties

Wat zijn emoties? Het zijn subjectieve gevoelens die gepaard gaan met een lichamelijke reactie. Een emotie is een innerlijke beleving, die door een bepaalde situatie wordt opgeroepen. Emoties ontstaan vaak spontaan. Er gebeurt iets om je heen of in jezelf en dat brengt een bepaalde emotie met zich mee. Je ziet iets en dat maakt je blij, of geeft je vreugde. Je hoort iets en dat maakt je verdrietig en boos. Emoties moet je zien als een reactie van de hersenen op een situatie. Iets in de omstandigheden om je heen, verandert en je reageert daar automatisch op. De reactie is een emotie, die jij waarneemt in jezelf. Dat waarnemen van de emoties doen we te weinig. Hierdoor lopen we vast met onszelf. Een emotie moet worden geuit. Doen we dit niet, dan houden we ze vast in onszelf. We stapelen ze op. Met alle gevolgen van dien.

Emoties opstapelen

Helaas wordt tijdens onze jeugd te weinig aandacht geschonken aan het reguleren van emoties. Niemand die je vertelt dat ze bestaan. Je zult er wel eens van hebben gehoord, maar dat is dan ook alles. Waarom het belangrijk is ze te herkennen, te benoemen en ze te uiten, kom je vaak veel later achter. We kunnen emoties soms wel 40 jaar vasthouden. Opgestapeld ergens in ons lichaam, zorgen ze voor een bepaald gedrag. Dat gedrag laten we zien aan de buitenwereld. Vaak zonder het zelf in de gaten te hebben, zijn al de opgestapelde emoties ons dwars aan het zitten. Wat zijn de voordelen van het leren herkennen van emoties?

Emoties herkennen

De voordelen van het leren herkennen van emoties, zijn legio. Als je ze herkent, begrijp je waarom je op situaties op een bepaalde manier reageert. Door te weten welke emotie er onder zit, kun je voor jezelf de emotie benoemen. Ik word altijd boos als er dat en dat gebeurt. Ik weet nu dat ik boos word. Die boosheid is een emotie. De emotie ontstaat bij mij, omdat er in mij iets gebeurt, dat die boosheid oproept. Is het een situatie om boos over te worden? Misschien wel en daar is niets mis mee. Waar wel iets mis mee is, als je er vervolgens niets mee zou doen. Dan houd je de boze emotie vast. Hoe kun je leren emoties te herkennen? Door heel bewust elke dag bij jezelf te rade te gaan, wat er in jou gebeurt. Wat voel je als iemand iets tegen je zegt. Hoe reageer je op iemand. Zo leer je emoties te herkennen. De volgende stap is, ze te gaan benoemen.

Emoties benoemen

Emoties hebben we omdat we een gevoel hebben. Een computer heeft ze niet en zal er dus ook niet iets mee hoeven. Wij, de mens, de dieren, hebben ze wel. Er ze te laten zijn, en er iets mee te doen, zou het mooiste zijn. Maar dan moet je wel weten dat ze er zijn, welke het zijn en heel belangrijk. Ze te benoemen. Doe je dat niet, dan blijven ze in jou aanwezig. Ze zullen er een keer uit moeten. Vaak gebeurt dan dan als een hele negatieve lading. Dan gooi je alles e ruit wat je dwars zit. Vaak is dan een ander het lijdend voorwerp. Die werp je al jouw eigen frustraties in een keer voor de voeten. Die ander reageert er defensief op en terecht. Jij hebt immers nu de ander verantwoordelijk gemaakt voor iets wat jij al lange tijd zelf niet op een normale manier hebt geuit. Want dat is het gevolg er van. Zodra je een emotie voelt, moet je die benoemen. De voordelen hiervan zijn, dat jij er zelf niet mee blijft rondlopen. De ander niet iets voor de voeten gooit. Het zijn immers jouw emoties. Die veroorzaakt kunnen worden door de ander. Maar geef dat direct aan. 

Emoties uiten op de juiste manier

Door datgene wat je aan emoties voelt, te herkennen en direct te benoemen, blijf jij niet rondlopen met een hoop ballast. Door direct te uiten wat jij voelt, laat je de ander daarmee zien. Dit doet iets met mij, ik wil je dat laten weten. Als jij dat weet, dan ben je daar van op de hoogte. Wijs niet met een vinger naar de ander. Die ander weet niet of iets wat die doet bij jou een emotie te weeg brengt. Wat we vaak doen is de ander de schuld geven dat die ons boos heeft gemaakt. of iets heeft gedaan wat ons teleurstelt. We kunnen niemand ergens de schuld voor geven. We kunnen wel de ander aangeven wat het met ons doet. Zo uit je je emoties op de juiste manier. het voordeel hiervan is, dat je de ander laat zien, hoe jij als mens in elkaar steekt. Als de ander jou een warm hart toedraagt, zal die daar voortaan rekening mee houden.

De voordelen van het uiten van emoties, op deze manier, die zie jij nu als het goed is, ook zelf. Jij blijft nergens mee rondlopen. Je behoudt met anderen de goede verstandhouding. Zo houden we het met elkaar gezellig en fijn. Zo pluk je jouw geluk in het leven en ben je mentaal sterk


«