Home » Kritische denkers hebben we zo hard nodig

Kritische denkers hebben we zo hard nodig

Gepubliceerd op 4 februari 2021 om 15:32

Jij en ik, we zijn verschillend. We zijn gevormd en daardoor leren we te denken en naar te handelen. Niemand wordt op eenzelfde manier gevormd, al denken we dat wel.

Verschillende karakters

Ieder mens start al met een ander karakter. En tezamen met je karakter en wat je leert, bezit je kennis. De een is timmerman en weet daar alles van. Geef die geen artsen scalpel in zijn hand, want hij weet niet wat hij er mee moet. Dit geldt ook voor hoe we over dingen denken. Waardoor we qua denken, lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. We accepteren dit helaas niet van elkaar en wat gaan we dan doen? De ander overtuigen.

Overtuigen 

Als we allemaal een verschillend karakter hebben. Allemaal anders zijn gevormd, waardoor we anders denken en daarnaar handelen. Doen we in feite het allemaal anders dan een ander. Dat is een mens zijn goed recht. Zo leven we dus allemaal met onze eigen overtuigingen. Die ons handelen, denken en doen bepalen. We handelen met de kennis die wij hebben. Geen enkel mens bezit alle kennis. Om die reden zijn we beperkt. Onze overtuigingen doen daar heel vrolijk aan mee. Dat geldt voor ons allemaal. Je hoeft maar iets te lezen en je ziet de overtuigingen over het net vliegen. De een is er van overtuigd dat er sprake is van een complot. De ander is er van overtuigd dat Hugo de Jonge de waarheid spreekt. En zoveel overtuigingen daar tussen in.

Crististijden

In tijden van crisis wordt iets van ons gevraagd. De crisis op te lossen. De een is er van overtuigd dat dit het beste is, de ander is er volledig van overtuigd dat zijn oplossing de crisis oplost. We doen het wederom met de kennis die we hebben. Waarbij onze overtuigingen een grote rol spelen. We geloven daar heilig in. Maar jouw overtuiging is beperkt. Want je bezit niet alle kennis!

Iets wat nieuw is vraagt om iets nieuws

Nu zijn we in een tijd zijn beland, waarbij eigenlijk niemand de juiste oplossing weet, eigenlijk best een hele mooie uitdaging! We komen niet meer weg met zoals we het deden en dachten. Met de kennis en de overtuigingen die we hebben. Schijnbaar wordt er van ons mens iets verwacht. Iets verwacht wat boven ons uitstijgt. Waar we nog niet eerder aan hebben gedacht! Daar hebben we de kritische denkers voor nodig. Die stijgen boven, wat we allemaal aan kennis hebben, uit.

Beperkende overtuigingen wat doen ze eigenlijk?

In het woord kritische, zit het woord kritiek. Waarbij het gros van de mensen, door hun beperkende overtuigingen, denken aan. Dwarsliggers, wappies, sukkels, complotdenkers. Daar zit een kern van waarheid in. Als je niet gefundeerd aangeeft waarom je dwarsligt. Of alleen maar scheldwoorden gebruikt, dan voeg je aan alles niets toe. Ook deze mensen zitten vast in beperkende overtuigingen. Maar ook diegenen die denken dat ze alleen maar kritiek leveren, zijn mensen met een beperkende overtuiging. Want het woord kritische houdt veel meer in dan welke betekenis ze er aan geven. 

Kritische denkers

Kritische denkers hebben we zo hard nodig en waarom! Zij kijken verder, vooruit. Ze denken buiten overtuigingen om. Ze dragen oplossingen aan die we niet kennen. Waar we nog niet eerder aan hebben gedacht. Ze schudden anderen er mee wakker. Want iets wat nieuw is en waar we de kennis nog niet over hebben, vraagt om een nieuwe en andere aanpak. Die vernieuwing bieden kritische denkers. Maar ja, ga er maar aanstaan tussen als die overtuigers in! Wat er dan gebeurt, is dat de kritische denkers eerst worden weggezet als een stelletje complotdenkers en wappies. Maar dat zijn ze niet. Ze geven in feite de oplossing aan om de crisis aan te pakken. Maar het gros van de mensen zit nog vast in hun beperkende overtuigingen. Hun vaste denkpatronen. Daar moeten ze tegen opboksen. Op een gegeven moment gaan meer mensen hun kritische denkwijze volgen en begrijpen. En dan worden ze eindelijk voor vol aangezien. de massa wordt wakker. Neemt meer kennis tot zich.

Kritische denkers we hebben ze zo hard nodig

Kritische denkers hebben we zo hard nodig. Maar worden in een crisis eerst weggezet als complotdenkers. Terwijl ze juist de oplossing zijn om de crisis uit te kunnen komen. Ze worden eerst verguisd en dan bejubeld. Als kritische denkers niet bestaan, zouden wij als mens allang niet meer bestaan. Zij zorgen er voor dat we vooruit komen. Zij stijgen met hun denken boven het beperkende denken van anderen uit. Ze lopen nu ook rond, ze worden nu alleen nog verguisd. Weggezet als dwarsliggers. Zolang de mens dwarsliggers ziet, als mensen die kritiek leveren. Leven ze beperkt met hun eigen overtuigingen. Denk daar maar eens over na.