Home » Ik wil wel therapie maar mag niet zo voelen of heten

Ik wil wel therapie maar mag niet zo voelen of heten

Therapie, bij het idee krijg ik al jeuk, ondanks dat ik zelf therapeut ben. Ook de cliënt die mij opzoekt, wil geen therapie. Maar ze wil wel iets. Wat dan!

Het is nooit bij mijzelf opgekomen om in therapie te gaan. Het idee alleen al. Er mankeert niets aan mij. Ik heb in alles mijn best gedaan en dat ik door anderen niet wordt begrepen. 

Dat relaties in mijn leven niet wilden lukken, dat lag niet aan mij. Dat ik daardoor lange tijd in stress leefde, als een zombie op de bank. Liefde zag als iets naars. Nog steeds kwam de gedachte niet naar boven dat therapie voor mij nodig was. je slaat zelf er doorheen, dat is het motto. Doorgaan, je leven weer oppakken. Therapie is voor watjes en voor mensen die zelf niets kunnen. 

Ik wil wel therapie maar het mag niet zo voelen of heten

De vraag van deze week is van iemand die contact met mij zocht. Ze was gecharmeerd van mijn website Vind Jezelf, ze las dingen waarin ze zichzelf herkende. Waardoor haar nieuwsgierigheid was gewekt. Dus stuurde ze een berichtje, maar therapie, nee, dat zag ze niet zitten. En ik snap haar heel goed. Maar toch wilde ze iets. Maar wat, ze wist het zelf eigenlijk niet. Toch kregen we contact en bleef ze "hangen." Plande ze diverse consulten in, ondanks dat ze mij bij het eerste gesprek wel kon schieten. Ik wil wel therapie maar het mag niet zo voelen of heten. Tijdens het oriënterende gesprek, viel ze mij constant in de rede. Dat weet ik wel. Dat hoef je mij niet te vertellen. Je ziet het helemaal verkeerd. Ik heb een fijne jeugd gehad. Alles wat ik zei, werd ondermijnd en met een lachje weggewuifd. Het gesprek duurde zo'n half uur en ze hing geïrriteerd op. Goed zo dacht ik, die laat weer van zich horen. Die is net zo geïrriteerd als ik, nadat ik mijzelf één dag had gewaagd aan een therapiesessie. Waarvan ik het rapport pas na 7 jaar las. Het was de enige keer dat ik een therapiesessie heb gevolgd. Ik ben een stier, niemand die mij vertelt dat ik het verkeerd doe. Want dat is wat je hoort als je therapie volgt. Jij moet veranderen, je doet het verkeerd. Ik ga je daar van overtuigen. Ik ga je vertellen wat je moet doen. Echt niet. Ze reageerde exact hetzelfde. Ik begreep haar.Niemand wil therapie

Als therapeut begrijp ik heel goed, dat niemand op therapie zit te wachten. Om die reden noem ik mijzelf dan ook geen therapeut. Hoe ik mijzelf wel zou willen noemen, ben ik nog niet uit. Ervaringsdeskundige, begeleider, coach. Ik weet het niet. Heb om die reden mijn titel al vaak gewijzigd. Maar wat voor mijn gevoel de lading dekt, heb ik nog als naam niet gevonden. Want als je mensen in je praktijk wilt krijgen, zul je toch namen moeten gebruiken, waar op wordt gegoogled, heb ik gemerkt. Want zeg nou zelf. Ga jij in actie komen als je leest, Jezelf ontdekken Coaching? Als je de stap zet, zoek je op de bekende namen, als relatietherapie, stress coaching, maar niet op jezelf ontdekken coaching.

Geaccrediteerd therapeut

Ik ben op latere leeftijd therapeut geworden, en niet voor iemand anders, voor mijzelf. Door alles wat ik meemaakte, zat ik vol met vraagtekens. Met name met angsten en stress. Ik houd wel van leren, dus besloot ik rond mijn 40ste de opleiding stresscounselor te gaan volgen. Een geaccrediteerde opleiding. Zo maakte ik mijn ego wijs, dat ik geen therapie nodig had. Terwijl de opleiding voor mij therapie was, maar dat wilde ik niet weten natuurlijk. Nou, dacht mijn ego ook, dan kan ik daarna heel veel mensen helpen die last hebben van stress, een burn out of overspannenheid. Want als je geaccrediteerd bent, kun je via de zorgverzekeraar werken. De therapie wordt dan vergoed, en dan komen de mensen wel. Ik vond de docent een verschrikking. Elke week wist ze mij op mijn plaats te zetten. Mij in het harnas te jagen. Of ik mijn diploma zou halen, het maakte me eigenlijk niet eens zoveel meer uit. Dat is wel gelukt en toen lach de toekomst klaar. Echt niet!

De praktijk Vind Jezelf krijgt vorm

Grootse plannen had ik, een eigen praktijk, mijn werk als manager aan de kant. Mijn eigen baas zijn. Dat wilde ik voelen. Ik verdiepte mij in de accreditatie. Maar dat ging ik niet doen. Bijscholen, mij houden aan allerlei regeltjes. Vertellen hoeveel boeken ik per jaar kon lezen. En er meer lezen, mij geen extra punten op zou leveren. Nee, aan mij niet besteed. Dan maag geen grote praktijk. Ik wilde toch al geen therapeut zijn. De praktijk moest een naam hebben. Na lang brainstormen werd die geboren. Praktijk Vind jezelf. Want zeg nou zelf. Waar draait het hele leven nou eigenlijk om? Juist. Jezelf vinden en zijn. 

Therapeutopleidingen smaken naar meer

Toen ik geslaagd was voor stress counselor, was het hek van de dam. Ik wilde ook wel het een en ander weten over relaties. Die bij mij allemaal dramatisch verlopen waren. Dus aan de slag met de opleiding relatietherapeut. En ook mij verdiept in psychotherapie. Nog steeds onder hem mom, mijn ego sussend. Jij hebt geen therapie nodig. Maar wel steeds meer mijzelf worden en zijn. Dat vastgelegd in een boek "Grip op de liefde."

Ik geef geen therapie, je bent zelf de therapeut

Ik kan deze vrouw heel goed begrijpen. Ook zij heeft niets met therapie. En al helemaal niet met iemand die je gaat vertellen dat je alles anders moet gaan doen. Dat is het beeld dat we bij therapie hebben. Dat tijdens het oriënterende gesprek het voor haar zo aanvoelde, dat wist ik. Ze zat in de weerstand, maar iets in haar zei. Neem eens contact op. Als je in de weerstand zit, wil je over jezelf niets negatiefs horen. Dat gebeurde ook niet, alleen vat je het wel zo op.

Als er dan een paar dagen, of weken voorbij zijn, ga je er anders naar kijken. je komt er achter dat er toch wel hele zinnige en rake dingen zijn gezegd. Die zomaar eens op je van toepassing kunnen zijn en je je voordeel mee kunt doen. Dat het helemaal geen aanval was op jezelf, maar dat het eye-openers zijn, die je wakker schudden. Toen ze een consult inplande, bood ze haar excuses aan. Wat niet nodig was, daar gaat ze nog wel achter komen, als ze meer sessies gaat inplannen. Want bij mij krijg je geen therapie. Je neemt therapie. Je bent je eigen therapeut. Je beslist zelf of je een vervolgsessie wilt ja of nee, en wanneer.

Het smaakt naar meer

Tot op heden is elk oriënterend gesprek voortgezet met vervolgsessies. De cliënt bepaalt alles zelf. Ik geef geen therapie. Je bent zelf de therapeut. Ik heb geleerd dat iets moeten onder dwang, een averechtse uitwerking heeft. Dat je er dan niets van opsteekt, omdat je er zelf niet voor kiest. Ik wil helemaal niemand vertellen dat die iets verkeerd doet. Laat staan overtuigen dat het anders moet. Ik ben de spiegel waarin je mag kijken therapie. Vandaar de letters in het logo van Vind Jezelf. Waarbij het woord Vind omgedraaid staat. Je staat nog omgedraaid in de wereld, waardoor je nog niet in het reine bent met jezelf. Door in de spiegel te gaan kijken, vind je jezelf.

Deze cliënt begreep de boodschap

Net als al diegenen die haar voor zijn gegaan, inclusief mijzelf, begreep deze cliënt de boodschap. Ik wil geen therapie, ik wil mijzelf worden, hoe word ik dat! Door een consult in te plannen bij mij, Yvonne Witteveen. Gaan wij samen jou vinden. Dat is geen therapie, dat is volwassenwijs leven. En dat heeft zoveel voordelen, kan ik je vertellen.